Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dra åt skogen och plantera – det är inte ett dugg svårt

Kris och elände. Brist på arbetskraft i skogen när pandemin stänger nationsgränser och skogsbolagen inte kan hyra in folk från öst till låg lön. Det jämras från de stora skogsägarnas sida. Inhemsk arbetskraft kan definitivt inte skickas ut i skogen, fastslås det.´

Det är nämligen förbaskat svårt att plantera skog! Utbildning krävs för att utveckla erforderlig kompetens.

Äh, kyss Karlsson! Jag har själv planterat skog. Utan att gå kurs. Varje gång vi kvistar (!) upp till paradisiska rekreationsområdet Högbo utanför Sandviken kan jag se det påtagliga resultatet av mitt arbete. Mer bestående än mina texter. Bara att slå sig för bröstet!

Inte tusan är det svårt att plantera skog! Inte svårare än att kliva på en buss. Första gången kanske man tvekar lite. Sedan går det som en dans. Det man bör tänka på är att inte sätta plantorna för tätt. Och försöka få till raka rader så det ser snyggt ut för en betraktare.

Vi använde hackor som man gjorde på den tiden. Nuförtiden "skjuter" man ned plantorna, om jag förstått det rätt. Så det är bara att plantera.

Vad jag minns från min sommartid som skogsplanterare – när jag på moppen tog mig till Högbo tur och retur med mat-termos som morsan lagat till kvällen före – är arbetsgemenskapen med Blues-Henry och de andra.

Och att vi var uselt betalda. Knegade på ackord. Några futtiga ören per planta.

Frestande gräva ner hela buntar med plantor på ett och samma ställe för att bättra på betalningen. Om vi gjorde det? Må förbli en väl förseglad, snarare nedgrävd hemlighet.

Jo, jag minns en sak till. En äldre arbetsledare, fast anställd av Högbo Bruk, som sträckte ut sig på rygg, tuggande på ett grässtrå och tyst filosoferande under de lätta sommarskyarna. Delegerade allt till oss ungglopar. Vad man än frågade om blev svaret: "Jag vet inte."

En avslappnad skogssjäl.

Lasse Ekstrand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare