Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Du behöver läsa på om pensionerna, min vän

”Generation-X” har tyvärr okritiskt, med hull och hår, svalt alla myter som det ligger i den politiska maktens intresse att sprida om det nuvarande pensionssystemet.

Det är inte du och dina förvärvsarbetande generationskamrater som betalar min pension.

Jag har själv jobbat ihop denna genom att jag, ofrivilligt, avstått från delar av min inkomst under ett långt yrkesliv. Därför omtalar jag alltid pensionen som ”uppskjuten inkomst”. Det är ju det den är. Att tas ut när arbetslivet är slut. Ihopsparade pengar. Lön jag avstått från.

Jag tillhör inte något ”köttberg”, en sosses hånfulla uttryck. Från en som lever på mina och andras skattemedel. Jag tär inte. Jag betalar hög skatt på min låga pension. Trots att Löfven i senaste valet lovade att jämna ut skatteskillnaden mellan löntagare och pensionärer.

En befolkning med en stor andel människor i pensionsåldern är inget problem i sig. Men du har skäl att oroa dig just genom pensionens koppling, efter pensionsuppgörelsen över huvudet på folket med försämring av ett bra och fungerande ATP-system, till den ekonomiska tillväxten (förutom antalet år i arbetslivet.) Den har i ett internationellt perspektiv varit mycket god fram till coronan.

Nu kommer du att få höra att sjunkande tillväxt kommer att påverka din framtida pension i negativ riktning. Och du kommer därför att uppmanas att spara så mycket du kan i privata försäkringar. Till försäkringsbolagens och aktieägarnas stora glädje.

Pengarna i de mycket stinna pensionsfonderna räcker hur som helst mer än väl. Men politikerna vill använda delar av dem till något annat än pensioner. De förtjänar därför att kallas förskingrare. Det är mina pengar de lägger vantarna på. 

Jag och andra utstämplade lär inte få någon högst befogad pensionshöjning som krävts. Så länge som makten har draghjälp från yngre, okunniga undersåtar.

En splittrad befolkning, grupp som ställs mot grupp och bekämpar varandra – det är ett välsignat tillstånd för Löfven och kompani.

Du behöver läsa på, min vän! Innan du går i pension, tidigast vid 70 år. Det lär nog inte stanna därvid om politikerna får hållas.

Lasse Ekstrand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare