Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Du har en tråkig inställning till det egna ansvaret för utsläppen

I en insändare menar signaturen "Framtida 'fossilfria' Sverige" att det blir för dyrt att ställa om till ett fossilfritt Sverige och att det heller inte skulle göra någon nytta eftersom Sverige är så litet.

Argumentet att de svenska utsläppen är så små i ett globalt sammanhang att det inte spelar någon roll vad vi gör hörs ofta men visar på en väldigt tråkig inställning till det egna ansvaret.

Vilken region som helst i världen med tio miljoner invånare kan hävda samma sak. Och om vi skulle grunda vår moral på att vi kan göra allt som inte märks på en global skala så kan vi tillåta oss precis vad som helst.

Det rimliga är att se till vår andel. Eftersom vi svenskar bidrar med betydligt mer än snittet här i världen blir det väldigt konstigt att hävda att just vi skulle slippa minska våra utsläpp medan de som inte bidrar lika mycket absolut inte skulle få komma upp på vår nivå om vi ska kunna undvika förödande klimatförändringar.

Vad gäller kostnaden för att minska våra utsläpp så är de med stor säkerhet betydligt lägre än kostnaderna för ett förändrat klimat, se till exempel Sternrapporten, och det blir bara dyrare ju längre vi väntar.

Mats Höög

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare