Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Du har inte alls läst på om pensionen

Svar till Lasse Ekstrand. I din insändare ”Du behöver läsa på om pensionerna, min vän” den 23 juli skriver Lasse Ekstrand ”Det är inte du och dina förvärvsarbetande generationskamrater som betalar min pension”.

Men där har du så fel Lasse, eftersom det är du som inte alls läst på. De avgifter som du betalade när du jobbade gick till allra största del till att betala allmän pension åt de som då var pensionärer. Bara en liten del av avgifterna finns sparade som en buffert för att inte pensionerna ska behöva sänkas vid t ex en lågkonjunktur.

På pensionsmyndigheten.se kan man bland annat läsa:

”De som arbetar i dag betalar in avgifter som betalas ut som pension till dagens pensionärer”. Och ”Så länge det finns människor som arbetar i Sverige kommer det kunna betalas ut allmän pension”.

Det hade naturligtvis känts betydligt säkrare om de pengar som betalades in sparades tills de som betalade in dem blev pensionärer. Då skulle de också kunna växa och ge en högre pension. Nu har de redan konsumerats av de som var pensionärer innan man själv blev det. Och ingen kan vara säker på att den i framtiden verkligen kommer att kunna få den allmänna pension som den nu räknar med.

Jan Olsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare