Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Du som kund får den dyraste lösningen

Svar till "Rätt ska vara rätt": Företag som handlar mycket får rabatter av grossisterna. Det som är anmärkningsvärt är att inom bygg, VVS och el är rabatterna så extremt stora samt att de, som du skriver, ej förs vidare till köparen.

Systemet är uppbyggt så för att hantverkare ska ges möjlighet att tjäna extra på att välja just den den grossisten. Det finns även bonusar som betalas ut till entreprenören vid årets slut. Alltid när man anlitar en hantverkare så är det viktigt att fråga om timpenning och hur lång tid arbetet tar.

Man bör även ta upp frågan om rabatt på material. Jag har själv via företag fått 75 procent rabatt på elmaterial på en av Sveriges största grossister, men det blev billigare att handla i en vanlig butik! Systemet gör även att entreprenören därmed gagnar en dyr grossist med hög rabatt vilket kostar dig mer som kund än en billig grossist med låg rabatt om arbetet inte är på fast pris. Du som kund får den dyraste lösningen som entreprenören tjänar mest på!

Visst är otydligheten i prissättningen omoralisk även om den antagligen inte är olaglig när man beställer. Rabattsystemet utnyttjar att människor är godtrogna. Detta är inget nytt, det har varit så länge. Men systemet har förfinats genom att det finns ett antal mycket stora grossister som numera samtidigt erbjuder mycket specialkunskap och snabba leveranser.

Men vi får inte heller glömma att det är viktigt att projekt för entreprenörer går med vinst för de ska överleva. Alltid händer det något oförutsett. En kund som inte betalar, anställda som säger upp sig och arbetet blir inte färdigt vilket leder till skadestånd. Man räknar fel på arbetet, vilket leder till att det finns inga pengar till löner.

Då måste man ha en vinst att ta av annars går man i konkurs. Men som sagt det ska inte ske med dolda rabatter. Att man känner sig lurad som kund gagnar ingen!

Entreprenör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare