Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Effekten av koldioxiden är oerhört överskattad – eller obefintlig

Annons

Svar till Mats Höög: Vetenskap är teori som kan bekräftas, inte omröstning!

”När det gäller klimatet finns de som tvivlar på att människan orsakar klimatförändringar, de väljer att inte lita på den etablerade forskningen.” skriver Mats Höög

Få tror att människan förorsakade den sista istiden eller orsakade att isen drog sig tillbaka. Vi kan nog inte heller anta att den medeltida värmeperioden med högre temperaturer än i dag och den ”lilla istiden” på 1600-talet berodde på mänsklig påverkan.

Klimatet har varierat och vad som diskuteras i dag är vad som är naturlig variation och hur mycket som är mänsklig påverkan. I vetenskapens värld finns många åsikter och några tror att människan koldioxidutsläpp är en stort orsak till den uppvärmning vi sett i slutet av 1900-talet.

Andra vetenskapsmän tror att koldioxidutsläppen har obetydlig påverkan. De 500 klimatforskare som skrev sitt brev till FN:s klimatmöte i Madrid att det inte är någon klimatkris är också av den senare uppfattningen.

Viktigt är att känna till att den stora delen av koldioxiden i atmosfären (96 procent) kommer från naturliga källor, mindre än fyra procent kommer från fossil förbränning.

Av de cirka 400 miljondelar koldioxid som finns i atmosfären står fossilt för cirka 16 och att det skulle vara kontrollknappen för jordens temperatur återstår att bevisa.

IPCC:s klimatmodeller bygger på koldixiodhypotesen och klart är att effekten är oerhört överskattad eller obefintlig. Fossil energi står i dag för 85 procent av jordens energibehov och att ersätta den på 30 år om det inte är nödvändigt tror jag är att chansa.

Klimatintresserad miljövän