Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Efter julkonserten förstod jag vad Lenin menade

En av den ryska revolutionens huvudarkitekter, den hårdhudade och kompromisslöse Vladimir Lenin, älskade Beethovens "Appassionata" som han flitigt avnjöt. Det påstås att han till och med insåg att han måste sluta lyssna på den. Annars kunde han inte fullfölja revolutionen.

Förmodligen för att han sinne blev så påverkat, uppmjukat och milt. När revolutionen enligt Lenin och hans likasinnade krävde sina offer.

Sant eller inte. Tänkvärd historia hursomhelst. Om musikens berörande förmåga som väl som ingen annan konstart träffar direkt.

När jag, helt betagen med sjungande hjärta, lämnade Gevaliasalen i Konserthuset efter symfoniorkesterns julkonsert den 15 december återkom Lenins insikt till mig.

Mitt sinne genomsyrat av den fantastiska musiken jag njutit av under mer än en timme. Vi är privilegierade i Gävle med denna symfoniorkester av absolut yppersta klass.

Jag skulle inte kunna drömma om att knalla hem och skriva något elakt efter att ha lyssnat till den. Jag förstår Lenin mer än väl. Känner likadant.

Lasse Ekstrand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare