Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: En annan sida av "den sköna snubben" - försök zooma ut och se sambandet

I förra veckan tog sig entreprenören, programledaren med mera Paolo Roberto rätten att köpa en annan människas kropp. Det är tyvärr inget nytt fenomen att personer med stort samhällsinflytande och i maktpositioner tas med brallorna nere.

Men för några år sedan fick många nog och manifesterade det i och med #metoo. Då blev det smärtsamt tydligt att i princip alla kvinnor har drabbats av mäns våldskapital i någon form.

Paolo Roberto gick tidigt ut i media och förekom spekulationer kring vad som hade inträffat. Ett smart drag.

Han har under hela sin karriär konsekvent vänt sig emot feminism och raljerat över personer som står för dess värderingar och hävdat att våld inom relationer handlar om annat än maktstrukturella skillnader mellan mäns och kvinnors grundläggande förutsättningar i samhället. Att könsnormativa strukturer inte har något med makt, förtryck och våld att göra.

Han förkroppsligade den sköna snubben som kunde dra fräckisar i morgonsofforna och som hade högsta förtroende av stora mediebolag som till exempel TV 4.

Men nu visar sig en annan sida av den här sköna snubben. Han beskriver det själv som att han har ett svart hål inom sig.

Vi uppmanar nu män som ser upp till andra machomän som Paolo Roberto att försöka zooma ut och se sambandet mellan en person med makt och inflytande som gång på gång – med ilska och raljanta utspel – klankar ner på dem som vill åstadkomma en positiv förändring i samhället. Där kvinnors kroppar slipper att bli sålda för vad en skruvdragare av hyfsad kvalitet kostar.

Det är på grund av att det finns män som anser sig ha rätten att köpa andra människor för att upprätthålla sin påstådda manlighet som det finns de som organiserar sexhandel.

Vi finns till för alla män som vill fylla sina svarta hål med något annat. Respekt för dina egna känslor. Egenmakt utan att det sker på någon annans bekostnad. Och ett tryggt sammanhang där det är okej att vara sårbar.

Vi finns också till för att backa de kvinnojourer som under decennier har slitit med konsekvenserna av mäns beteenden. De har facit. Deras erfarenheter är odiskutabla.

Det känns fruktansvärt att ge honom ännu fler spaltutrymme än han redan har fått. Men vi tror att det tyvärr är nödvändigt för att belysa var vi tror att skon klämmer. Och det är där vi människor tvingas göra våld på oss själva och på andra för att få bekräftelse.

Vi uppmanar dig som är identifierar dig som man att ta dig en funderare kring hur du mår – och hur du tror att du andra omkring dig uppfattar dig. Kanske när du står ute i majsolen och skruvar med din nya prisvärda skruvdragare. Om du inte finner svaren kan du alltid fråga någon omkring dig. Och du är såklart välkommen till oss i MÄN.

Organisationen MÄN Gävle

Viktor Zeidner

Janne Heffler

Stefan Björling

Mer läsning: https://www.gd.se/artikel/debatt-det-ar-inte-synd-om-paolo-roberto-utan-om-kvinnan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare