Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: En av Celsius teorier var att vattnet rann ut genom ett hål i botten på havet

Slutreplik till Seth: Det är roligt att du håller debatten levande, Seth. Ingen av dem vet, skrev du i tidigare insändare. Alldeles riktigt. "Dömen icke på det att i icke mån bliva dömda" står det i Matteus 7. Ändå var det nära för Galilei, innan han inför inkvisitionstribunalen dementerade läran om den heliocentriska världsbilden. 1632 är länge sen kan tyckas, men regeln gäller än i dag, även om majoriteten forskare i dag är eniga rörande klimatförändringar.

Du har all rätt att stödja Lennart Bengtsson. Om så är jag med, hörde honom i radions Studio 1. En av alla dessa välutbildade äldre män, vilka inte tror att människan påverkar klimatet. Jag anser freonerna som högst angelägna att åberopa i diskussioner om klimatförändringar, då de är starka växthusgaser, och tycks tyvärr enligt forskning öka igen.

Insändare bör tolkas vederhäftigt, inte som i Leningrads trollfabriker. Avseende Lysenko drar du fel slutsats, poängen var forskarvärldens övertygelse om Vavilovs teorier som de rätta. Att politiker inte lyssnar är vanligt, men att sända en av världens främsta genetiker till Sibirien är nog magstarkt för alla, även sådana som misstror forskningens avsikter.

Men Greta Thunberg lyssnar på forskarmajoriteten, till världens ungdomars uppskattning.

Jag påstår med historien som grund att Celsius mätte det han själv uttryckte som "vattuminskningen". En av hans teorier var att vattnet rann ut genom ett hål i botten. Det Jamieson upptäckte var att det var landet som höjde sig, inte vattnet som minskade.

Det betyder inte att de Gävlebor som 1831 ansåg att vattnet hade dragit sig tillbaka hade fel, då det kan tyckas som vattnet drar sig undan, om landhöjningen är ett okänt begrepp. Vattenståndssänkningen finns också markerad på S:t Olofsstenen utanför Eskön sedan 1821.

Gällande Thomas Hammarklint finns ingen anledning att med enbart dina påståenden som grund sätta mig in i en etablerad forskares arbeten. Även om Hammarklint skulle ha fel, tänk på Galilei som också hade fel, trots att han hade rätt.

Så lyssna på Greta. Själv har jag mycket att lära av Greta, hon offrar ingen energi på att debattera motsättningar, då hon vet att motståndarnas inställning är oomkullrunkelig.

Ove Lennström

Fotnot: Med detta inlägg sätter vi punkt för debatten mellan Ove Lennström och signaturen Seth för den här gången.

Insändarred.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare