Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: En självklar åtgärd vore att flytta turistbyrån till centrum

Svindyra helsidesannonser i båda lokaltidningarna trumpetar ut hur bra det är att finnas, handla och äta i Gävles stadskärna – att ”utveckla upplevelsen” av den, enligt Daniel Swärd som titulerar sig cityledare.

Enligt honom är Gävle city redan den naturliga träffpunkten för ”över åtta miljoner passerande människor varje år”. Vilket skulle innebära att merparten av landets befolkning någon gång årligen strosar mellan järnvägsstationen och Stortorget. Det finns olika sätt att räkna…

Man kan också vara realistisk. Som svensk turiststad brädas Gävle av många andra, exempelvis närbelägna Uppsala och Falun. Men en del turister och andra besökare kommer ju. Här finns gott om hotell, och vandrarhemmet i Gamla Gefle med året runt-öppethållande attraherar många som inte reser på firmans bekostnad.

En självklar åtgärd för att utveckla upplevelsen inför väntad julbocksturism – och till och med göra upplevelsen mer positiv – vore att flytta turistbyrån från sitt blåsiga avsides läge till den stadskärna som Gävle citysamverkan (näringsidkarna i centrum) månar om och marknadsför.

Det är förstås inget de kan besluta om. Men inte ett pip om ett sådant förslag har hörts från denna organisation, när debatten i somras gick het om utlokaliseringen av turistbyrån. Och även nu inför julen uteblir varje signal från Gävle citysamverkan om en så uppenbar förbättring för turisterna.

De kan gott skickas iväg från stadskärnan, ut i riktning mot havet, att leta sig fram till en undanskymd stuga som har öppet fyra timmar på vardagar. Jo, det blir en upplevelse.

Barbro Sollbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare