Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: En skrivbordsprodukt utan förankring hos föräldrar, elever och personal

Är minst sagt förvånad över de storvulna planerna för framtidens skola i Sandviken. Det här påbörjades före pandemin, nu är läget ett helt annat, inte minst hur det ska kunna finansieras.

Det hjälper inte att som Kerstin Almén sa, "planerna kan ändras under tidens gång." De har redan ändrats på grund av pandemin och dess följdverkningar.

En viktig förändring är att kommunen kan räkna med mindre skattepengar att röra sig med på grund av pandemin. Vem vet, det kanske inte bara gäller i år utan även nästa år, aldrig har vår framtid varit så osäker som nu.

Vad värre är att planerna på förändringen som berör många elever inte kan anses skett demokratiskt, vilket också de protesterande föräldrarna visar. Det hela måste ses som en skrivbordsprodukt utan förankring hos föräldrar, elever och personal. Men minst lika viktigt, hur snabbt en kommuns förutsättningar kan förändras.

För en realist är det minst sagt riskabelt för en liten kommun som Sandviken att satsa drygt två miljarder på ett skolprojekt ingen kan säga om det kommer att fungera. Man kan inte ta ut framtiden i förskott, men det är vad det handlar om. Ingen vet hur Sandviken ser ut om tio år.

Anledningen är att i en kommun med många äldre invånare, måste man räkna med att många faller ifrån en efter en, men tyvärr även yngre och därmed förlorar kommunen betydande skatteintäkter.

Den höga arbetslösheten lär vi få leva med i många år, enda alternativet när skatteintäkterna minskar är en skattehöjning som knappast kan ske utan vilda protester och hot om att flytta från orten.

Det har redan sparats in på det invånarna betalar skatt för det kommunen ska utföra, vilket betyder att kommunens enda sätt att spara är på administrativ personal. Vad annat kan det sparas på om det kommer in mindre skattepengar? Den frågan bör våra politiska företrädare ställa sig själva.

Redan nu tvingas invånarna betala skatt för en sekunda vara, som om man ser till den höga skatten borde vara förstklassig. Valet 2022 ser verkligen ut att bli en rysare.

Sven-Erik Hemlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare