Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: En sorglig förvandling av ett parti som så många slöt upp bakom

I sin debattartikel i GD försökte Patrik Lundqvist, S, förklara de negativa sidorna av privatisering som för många kommit försåtligt smygande för allmänheten. Man saknar inte kon förrän båset är tomt sa man förr och det är precis vad som nu händer. Det har plockats en bit här och där under åren av det de i dag gamla byggde upp.

Statligt ägande har både för och nackdelar, fördelen är som Lundqvist skrev att överskottet var tänkt att fördelas till de med inte så stort underlag nämligen små orter och glesbygder.

Men politiska beslut och oförmågan att hantera invånarnas skattepengar på bästa sätt gjorde att pengar började tas där de fanns och lades där det fattades. Nu fattas pengar inom alla områden vilket inte är förvånande.

Politikers iver att försöka bygga monument över sig själva överskuggade invånarnas behov. Antalet heltidspolitiker och byråkrater ökade trots att det rimmade illa med att på bästa sätt förvalta invånarnas skattepengar. Makthavande politiker satte sig över den gamla lag som finns om vad deras uppdrag går ut på.

De vi kan se i dag är ett politiskt skapat problem, beslutsfattarna har inte haft en aning om vare sig verkligheten eller vad som skulle komma framöver. Det får mig att tänka på valet 1976 då S förlorade med knapp majoritet, men partiet gick aldrig på djupet och sökte en förklaring till varför den avgörande gruppen tidigare trogna väljarna vände partiet ryggen.

Jag minns det mycket väl och det var en tid då allt handlade om politik, men landets egna problemen sköts åt sidan och vi lade oss i andra länders angelägenheter. Olof Palme uppmärksammades internationellt men hans kunskaper om vårt land var det sämre med. Det är alltid lättare att se grandet i någon annans öga än bjälken i sitt eget.

Med hjälp av Wikipedia kan man läsa att Olof Palme inte visste att det fanns villor som kostade vid den tiden svindlande 700 000 kronor med ränteavdrag på 73 000 kronor: "Är hus så dyra? Det är orimligt. En chock för mig. Vilka har råd att bo där?".

Att inte ha en aning om konsekvenser har sedan urskuldat många beslut som fattats i vårt land och som visat sig vara förödande för invånarna. Tror inte Socialdemokraterna ens anade vad det lilla partiet Miljöpartiet kunde ställa till med.

Socialdemokraterna är numera inte känt för sin en gång framgångsrika ideologi som skapade den solidaritet som en gång fanns, utan att kompromissa för att klamra sig kvar i maktposition. En sorglig förvandling av ett parti som så många slöt upp bakom.

Sven-Erik Hemlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare