Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Energiproduktion – samhällsintresse eller bakgård?

Energi är ett jobbigt ämne. Alla kräver god och säker tillgång, utom på sin bakgård.

För vindkraftens del räcker det att vindturbinerna finns inom synhåll för att protesterna ska låta mer än bakgrundsljudet. Förstärkt av personer med såväl ekonomiska muskler som förmåga att höras.

Alltså en avsevärd skillnad mot när älvarna byggdes ut, och de mest berörda var en ursprungsbefolkning, som kunde negligeras. Och människor intill urangruvor är det få som bryr sig om.

Protesterna mot vindkraft ger intryck av en slags utvidgad äganderätt. Ägandet av en utsikt. Synen av en obruten horisont, som inte får påverkas, även om man kräver ström till fastigheten.

All elproduktion har negativ inverkan på miljö och natur. Inklusive distribution – det är tätt med stolpar i vårt avlånga land.

Samhällsnytta och äganderätt är komplicerat, ofta inkonsekvent. Få ingrepp i naturen, om vi håller oss till energiproduktion, har en mera direkt negativ påverkan än vattenkraft, särskilt den småskaliga. Men här innebär synen på ägandet, i motsats till vindkraften, en ovillkorlig rätt att driva en anläggning, vare sig det är motiverat eller inte. Urminnes hävd blir skälet att stoppa lekande öring, hacka ål i småbitar och torka ihjäl flodpärlmusslor.

Bortsett från klimatpåverkan blir såren i naturen ofta ohyggliga i samband med kol, olja och naturgas, kärnkraften brottas med avfallsproblem och förödelse i samband med brytning.

Brutna horisontlinjer är inte det värsta med energiproduktion.

Bo Jonsson

S-medlem Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare