Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Enkelt att svartmåla en energikälla utan att jämföra med andra källor

Replik till Rosa Moa Brynnel: Ja det är enkelt att svartmåla en energikälla utan att jämföra med andra energikällors negativa påverkan på miljön. Här räknas det upp en massa negativa saker som hör tillhör kärnkraften men inte ord om alternativen.

Hur mycket koldioxid går det för att tillverka vindkraftverk vad gäller betong, armeringsjärn och transporter? Det vill insändarskribenten inte ta upp. Det krävs även i detta fall att material tas upp från gruvor. Är det inte så att kärnkraften har varit med och subventionerat vindkraftbyggen? Utöver att dessa monster som det är tänkt att finnas i havsmiljö dödar en massa av våra fåglar kanske många inte tycker är så viktigt.

Om vi nu tar de olyckor som hänt. Först Harrisburg, att notera det var 1979, även om det var osannolikt att det skulle hända så hände det. Men det är 40 år sedan och vi har inte samma teknik i dag, Det blev en hel lärdomar av denna olycka som vi tagit till oss.

Olyckan som hände i Tjernobyl var ju ytterst speciell i ett kommunistiskt land där man var livrädd för överordnade och inte följde säkerhetsrutinerna. Så den olyckan kan vi nog säga hör till undantagen. Den senaste i Japan är ju också speciell med denna omfattande jordbävning. Att dessa tre som exempel och döma ut all kärnkraft är inte okej tycker jag.

Hur kommer det framtida avfallet av batterier att förvaras liksom vad kommer att hända i framtiden när alla vindkraftverk efter cirka 15-20 år när de förbrukande?. För uttjänat kärnavfall har vi säker slutförvaring om man inte hela tiden hittar på nya saker. Även detta uttjänade bränsle kan man ju använda i framtiden. Och till slut en fråga: Var får vi el ifrån när det inte blåser och solen inte skiner?

Anders Sandin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare