Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Erlander, Palme och Persson backade aldrig från sina grundläggande principer

Annons

Socialdemokratiska Arbetarpartiet (SAP) har genom åren haft ideologiskt starka ledare. Hjalmar Branting, Per Albin Hansson, Tage Erlander, Olof Palme och Göran Persson har varit starka ledare med en orubblig ideologi förankrad i uttryck som "Folkhemmet" och "Det starka samhället". "Den som är i skuld är inte fri" är också ett klassiskt uttryck.

Alla dessa klassiska ledare hade många kritiker, men ett gemensamt drag var att de aldrig backade från sina grundläggande principer om ett jämlikt samhälle.

På senare år har SAP haft Mona Sahlin, Håkan Juholt och Stefan Löfven som partiordföranden och därmed förväntat politiska ledare. Man kan börja med att dra en barmhärtighetens filt över Sahlin och Juholt som så här i efterhand visade sig vara fullständiga katastrofer.

Hur är det då med Stefan Löfven? Ett välvilligt omdöme om honom borde vara att han är en habil fackföreningsman, men att han saknar politisk kompass. Januariöverenskommelsen är ett hopkok av diverse marknadsekonomiska punkter som Centerpartiet och Liberalerna krävt för att ge bort regeringsmakten. Sedan har Miljöpartiet fått sitt i form av flygskatter, elcyklar etcetera. Mycket litet av Januariöverenskommelsen är genuin SAP-politik.

Löfven verkar dock nöjd. Målet var att behålla regeringsmakten. Det kostade en hel del, men han kan som i en facklig löneförhandling säga: "Vi gav och vi tog. Detta var vad vi kunde uppnå för tillfället. Målet var regeringsmakten och statsministerposten."

Ideologi, vad är det?

Karljansa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare