Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ett digitalt museum i Rådhuset borde vara en enkel sak att få till

I en kulturartikel i GD tas frågan om intresset för gamla Gävlebilder upp i en intervju med intendent Ingela Broström, Länsmuseet.

Sedan 2012 har jag propagerat för att Turistbyrån och ett digitalt Gävlemuseum ska inrymmas i Rådhuset. Mina kontakter med kommunalt ansvariga har varit många. Min förra insändare i 19 mars 2019 innehöll frågor, som på känt manér, inte har besvarats.

Länsmuseet ser mycket positivt på att lyfta fram lokalhistorien. Länsmuseichefen har tidigare tipsat om att möjligheter finns att söka medel för ett lokalmuseiprojekt. En fråga blir om Länsmuseet – och kommunen – kan acceptera en placering av museet i Rådhuset.

Enligt ett kommunalråd finns inte Rådhusfrågan på dagordningen under innevarande mandatperiod. Man anför att Rådhuset används som evakueringslokal. Enligt Gavlefastigheter är det möjligt att frilägga Rådhusets bottenplan för annan verksamhet. Gävles marknadsföring och turistsatsning får stå tillbaka.

Möjligheten att få fram pengar utanför kommunal budget tycks inte locka. Vill kommunen satsa kulturellt?

En häpnadsväckande passivitet att inte på åtta år ha fattat beslut och givit turistbyrån en värdig placering

Rådhuset är värt att i byggnaden få inrymma en kulturell verksamhet och att det optimala läget i stadskärnan utnyttjas. Gävle borde göra allt för att öka attraktionskraften.

En turistbyrå i Rådhuset borde vara en enkel sak att få till och ett digitalt lokalhistoriskt museum skulle kunna skapas, med den lokala kompetens som finns på Länsmuseet och i kommunen. Vill Gävle kommun det?

I bästa fall kan denna insändare komma att besvaras.

Lars Bohlund

med kännedom om Gävle sedan 1940-talet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare