Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ett nedlagt mejeri är inte ett framtidens mejeri!

Återigen har danska Arla visat sitt rätta ansikte och det är inte vackert. Återigen har Arla köpt ett mejeri bara för att lägga ner det. Att Gefleortens Mejeri enbart fick cirka ett år på sig att vända till vinst visar att Arla aldrig hade för avsikt att bevara mejeriet i Gävle. Arla vill bara åt mjölken och varumärkena.

Boxholms Ost lades ner den 13/12, efter bara några år i Arlas regi och detta trots att ostproduktionen går med vinst och att det finns aktörer som vill köpa Boxholms mejeri och bevara produktionen i Boxholm.

Redan 2011 höjdes röster om risken med att låta Arla köpa Boxholms mejeri då det förefaller vara Arlas systematiska agenda att köpa upp mejerier för att sedan lägga ner dem eller flytta tillverkningen efter några år.

Att sälja mejeriet till Arla kan tyckas naivt, men å andra sidan är Arla totalt omdömeslösa när de trodde att de skulle kunna komma till Boxholm i oktober 2018 och framföra att Boxholms Ost skall flyttas till Östersund! Utan att det får konsekvenser.

Vi från Boxholmsostens vänner blev dessvärre inte förvånade när vi hörde om Gefleortetens öde och att Arla fortsätter sin systematiska nedläggning av Svenska mejerier.

För Arla är ort, historia och ursprung ointressant se bara på Boxholms Ost som ska göras i Östersund, Åseda Ost görs i Danmark och nu Gefleortens varor som tas bort från Gävle.

I en tid när man talar om närhet från ko till bord och närproducerat går Arla mot bulkprodukter och stordrift.

Tack vare Arlas alla felsteg de senaste månaderna finns det dock hopp för hederliga mejerier. Emåmejeriet fått sitt livs chans i Småland/Östergötland och går nu återigen med vinst, Gäsene Mejeri har kunnat öka sin ost produktion när Coop och Willys inte vill sälja danska Arlas ost, Skånemejerier och Falköpings Mejeri har börjat expandera i stora delar av södra Sverige och Norrmejerier storsatsar.

Vi från Boxholmsostens vänner tror på Gefleortens framtid men inte i Arlas regi.

Om Emåmejeriet kan vända till vinst, kan även Gefleortens mejeri vända till vinst. Allt handlar om att se bortom Arlas svek och falska löften.

Det gäller att som företag fånga upp dom konsumenter som är villiga att förändra marknaden när dom följer sin etiska och moraliska kompass.

Vi tror på Svenska bönder och en levande landsbygd men vi tror inte på Arlas svek. Vi hoppas ni också tar fajten för ert mejeri.

Christian Wallertz

medlem och tidigare ostgeneral i Boxholmsostens vänner

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare