Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Facebook har verkligen synliggjort människors dumhet och inskränkthet

Signaturen ”Susanne” skriver i GD om hur moderatorer återkommande plockat bort hennes inlägg på Sverigedemokraternas Facebook-sida för att hon i god ton ifrågasatte ett budskap. Slutligen blev hon blockad.

Tyvärr är inte detta ovanligt att ifrågasättanden eller faktabaserade inlägg för att tillrättalägga något felaktigt tas bort. Jag har råkat ut för det själv vid två tillfällen och jag vet många andra personer vars faktabaserade inlägg också "modereras" bort.

De Facebook-grupper som har gjort detta är Sverigedemokraterna i regionen som modererade bort faktainlägg om Kastets skola som visade på missförstånd bland flera ”hatiska inlägg”, Bensinupproret 2.0 och Klimatbalans där faktabaserade inlägg om såväl bensinpris som elproduktion och tagits bort.

Det är på detta viset filterbubblor, ekokammare och drev på Facebook skapas genom att fakta som inte ligger i linje med de drev man vill få igång tas bort. Faktabaserade resonemang och att inse att frågor ofta är mer komplexa än vad de till synes kan vara, är ofta inte paradgrenar för dem som är aktiva i dessa och många andra fora. Facebook har verkligen synliggjort människors dumhet och inskränkthet.

Nät-trött

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare