Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Familjestödet – har vi råd med en förebyggande verksamhet?

En nyans av Familjestödet: En del av syftet med att familjestödet en gång startade var att förebygga att barn far illa i kommunen och att färre anmälningar skulle komma till utredarna. Nu vet jag att orsak och verkan inte är spikrak här men så har tydligen inte skett hittills.

Placeringar har skjutit i höjden och den utredande personalen går på knäna. Så dessa syften har inte uppnåtts.

Familjestödets uppdrag är att ge kortare och generella insatser. Behövs längre och individinriktade insatser är det socialsekreterare som ska bedöma behovet och kommunen har över 20 familjebehandlare som arbetar med detta.

Insatserna här har inte heller blivit färre. Min bedömning är att politiken kanske måste se över tanken med den förebyggande verksamheten. I dag går vi minus, vilket kan bero på en felsatt budget, det är kö till den beviljade familjebehandlingen och utredarna behöver verkligen resurser.

Har vi då råd att ha en förebyggande verksamhet som den har varit? Är det någon som tittat på resultaten av allmänt riktade insatser till envar?

Att ha allmänna insatser som människor får söka har ingen bevisad effekt. Riktade insatser till grupper där problem finns är bättre och även då till individer som riskerar fara illa. Detta löses bäst genom beviljade insatser, något som envar har rätt att söka om.

När känslan lagt sig kan tanken ta plats

Mer läsning: Debatt: Helene Åkerlind, det du skrev var nonchalant och kränkande mot oss!

Skarp kritik mot stängt familjestöd – hjälpsökande mamma: "Kommer att slå tillbaka mot kommunen"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare