Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Får fossilfritt kosta hur mycket som helst?

Låt se nu! Vad kommer det fossilfria Sverige att kosta? En fråga som regeringen och som kanske även andra partier utanför regeringen tycker är så viktigt att införa. Det finns ju många sektorer i Sverige som behöver investeringar.

Om man vet vad saker kommer att kostar kan prioriteringarna bli annorlunda. Sveriges ynka utsläpp av koldioxid, på några promille, i jämförelse med många andra länder, och som är en gas som gynnar naturen, kan inte få kosta hur mycket som helst.

Så låt mig få presentera fakta som politikerna bör kunna innan de framför framtidsplaner i tid och otid.

Det planeras fossilfritt stål, som kräver energi motsvarande vad två kärnkraftverk på 1 000 MW /styck kan producera. Northvolts batterifabrik kräver 0,5 kärnkraftverk med samma produktion på 1 000 MW/ styck och införande av elbilar två kärnkraftverk, samt befolkningsökning/och annan industri 1,5 kärnkraftverk.

Totalt blir det krav på sex kärnkraftverk. Total investering blir då 480 miljarder kronor och årliga produktionen av energi blir cirka.48 TWh.

Om man i stället vill få elenergin från vindkraftverk, ger ett vindkraftverk på två MW med 40 procent effektiv energi, då det inte alltid blåser och de står stilla vid service med mera.

Det behövs 8 400 vindkraftverk för att ersätta sex kärnkraftverk för att producera 48 TWh. Kostnaden blir 252 miljarder kronor. Reglerkraft från vattenkraftverk och gasturbiner, som behövs när vindkraftverken inte kan producera el, kostar 230 miljarder. Summa totalt cirka 480 miljarder kronor, exakt samma kostnad som för kärnkraften.

Nätöverföringen måste byggas ut till år 2035 med investeringar i stamnät ända ner till Skåne för 500 miljarder kronor.

Summa för produktion och stamnät för ett fossilfritt Sverige blir med troliga fördyringar närmare 1 000 miljarder kronor. Det blir 100 000 kronor per levande individ, vuxna som barn, i Sverige. Detta ska betalas av våra inbetalade skatter.

Att sedan byta ut fyra miljoner bilar till elbilar kommer att kosta oss bilförare ytterligare 1 500 till närmare 2 000 miljarder kronor utslaget på en längre tidsperiod.

Och att betänka: Klimatvinsten för våra ynkliga utsläpp blir obefintliga.

Framtida "fossilfria" Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare