Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Fiber är en klok investering

Svar till signaturen Rådvill, och kommentar på signaturen Hellre råd än tråd, om huruvida det är värt att satsa på fiber eller ej.

Visst är det så att mobilt bredband är en alternativ lösning när fiber eller annan kommunikation inte är tillgänglig eller möjlig. Jag anser dock att det är viktigt att nyansera något och poängtera att varken 4G eller 5G är en ersättning för fiber.

Anledningen till detta anser jag vara svarstiderna. Signalerna rör sig förvisso i ljusets hastighet både i fiberkabeln och i luften, men skillnaden är att signalerna i fiberkabeln inte utsätts för samma mängd störningar. Beroende på omgivningen, med berg och dalar och olika väderförhållanden, kommer signalen mellan dig och mobilmasten att påverkas.

Om den information som skickas eller tas emot inte kan tydas måste den skickas om en eller flera gånger och detta tar tid.

Detta innebär att du fortfarande kan ha jättehög nedladdningshastighet på ditt mobila bredband, men svarstiden ökar dramatiskt. I dagsläget kanske det inte är ett problem då dina streamingtjänster förmodligen kommer att fungera ändå, men det är en väsentlig skillnad på en svarstid på 200-300 millisekunder och 30-60 millsekunder (även om det inte låter mycket).

I dagsläget är det kanske främst vid spel och röst/videokommunikation som man märker störst skillnad men med tanke på utvecklingen är det inte helt omöjligt att det kommer dyka upp fler tjänster i framtiden som påverkas negativt av för långa svarstider.

Mikael

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare