Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Finns det verkligen inget bättre alternativ än Näringen?

Det finns hundratals företag och ett tusental anställda på Näringen (den nedre) i dag, få vill bli bortkörda eller utköpta. Dessa anställda försörjer många i dag.

Tanken är att kommunen med våra skattepengar ska köpa ut fastigheterna på Näringen till marknadsvärde (+ 25 procent). Därefter riva dem. Sedan ska Näringen, denna djupa soptipp, saneras med våra skattepengar med stor risk för ytterligare spridning av gifter till till exempel grundvattnet (närliggande ås) eller ut i havet.

När detta är klart ska området detaljplaneläggas, med ett av Sveriges viktigaste industrispår för farligt gods (flygbränslet till Arlanda) kring sig eller genom området. Förhoppningsvis kommer inte transporterna att minska från hamnen och det leder senare till några av Sveriges dyraste byggrätter kan tillskapas.

Dyra byggrätter leder till höga hyror och priser, för våra framtida generationer. Kanske blir bra för dem med stor plånbok, men inte för flertalet. Frågan är om det ens går att bygga dyrt.

Förutom detta betyder planerna att marken behöver fyllas upp (från annan frisk mark) på grund av havshöjningen, hänsyn kommer att behöva tas för den så viktiga vattentäkten, Natura 2000, naturreservat, Testeboåns delta, risk, buller, riskavstånd med mera.

Är statens delfinansiering verkligen värd allt som detta leder till? Företagen kanske flyttar, men är man ens helt säker på att företagen stannar inom kommunen då? Klarar de företagen nybyggnadshyror? Har eller får de andra alternativ? Bör vi ha en kommunal omröstning om detta?

Slutligen är det vi skattebetalare i kommunen som får betala merparten av kalaset, vilket faktiskt känns orealistiskt. Funderar bara på vad SGI och SGU kommer att säga lite senare i processen, när andra områden i Sverige, som har betydligt lindrigare störningar än de på Näringen, slår stopp.

Kastar vi skattepengar i sjön redan nu och var gör skattepengarna bäst nytta?

Finns det verkligen inte några bättre alternativ i Gävle för ett sunt, trivsamt och prisvärt boende?

Hade vi kommuninnevånare valt Näringen med tanke på detta?

Camilla Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare