Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Fler vindkraftverk i Sandvikens kommun är inte lösningen på den globala uppvärmningen

Svar till Anders Wijkman med flera: I en artikel publicerad i flera lokala tidningar menar vindkraftslobbyn att nu måste utbyggnaden av vindkraft öka för att bromsa krisen.

Finns det skäl att köpa argumenten? Svaret är nej! IPCC:s rapport tolkas av olika intresseorganisationer. Beroende på hur deras agenda ser ut så skickar man ut det budskap som man vill att vi ska köpa. I vindkraftslobbyns fall så är det nu fråga om en ”kris”. Något som inte nämns i rapporten.

Man ska känna till att vindkraftsetableringen inte drivs av miljöskäl, utan av ekonomiska intressen. Vindkraftslobbyns påverkan på oss är finansierad av dem som lever av att etablera vindkraftsindustrin där du bor.

Av de senaste ansökningarna har endast 39 procent fått byggnadstillstånd. Det blåser alltså motvind. Skälet är att motståndet mot vindkraftsindustrin växer i hela landet, framförallt på de platser där människor tvingas leva med den inpå knutarna.

Flera av oss börjar ifrågasätta klimatnyttan av vindkraften då vi ser påverkan på miljön under byggnadsfasen och när allt är på plats.

Kommentaren att det nu är ännu viktigare ”att undanröja onödiga hinder för vindkraftsutbyggnaden”. Detta innebär ett avskaffande av den kommunala vetorätten mot byggandet av vindkraftsindustri, det vill säga vår möjlighet att påverka tillståndsprocessen.

Flera av de planerade etableringarna i våra grannkommuner har stoppats i samband med att kommunen nekat de prospekterande förtagen ett byggnadstillstånd. I stället för möjligheten att tacka nej ska nu staten avstå intäkterna från fastighetskatten till kommunerna. På så sätt ska tillståndsprocesserna för bygglov förenklas i och med att det lokala inflytandet begränsas. Förenklat innebär det att vi säljer bort vår rätt att tacka nej till en vindkraftsindustri.

Vidare vill man att domstolarna fortsättningsvis ska ta större hänsyn till vindkraftens klimatnytta i samband med miljöprövningen. I praktiken innebär det här att den förmodade miljövinsten globalt av en vindkraftsindustri i kommunen ska vägas tyngre jämfört med våra behov lokalt.

Fler vindkraftverk i Sandvikens kommun är inte lösningen på den globala uppvärmningen! Andra regioner måste också ta sitt ansvar. Vad är alternativet? Miljölobbyn kan inte fortsätta ifrågasätta klimatnyttan av biobränslen och vattenkraft. Investeringar måste ske i energislag som i större utsträckning kompletterar vindkraften. Nuvarande kärnkraftsreaktorer måste fortsätta producera el. Men framförallt måste vi minska vår elförbrukning genom effektiviseringar.

Anders Wiklund

Bro, Hosjön, Storvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare