Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: För oss är en vindkraftspark bättre än alternativen

Hej Catarina Meurling och tack för dina tankar. Miljöpartiet har aldrig varit och kommer inte att bli, ett enfrågeparti. För oss har det alltid varit tydligt att miljöfrågor hänger tätt ihop med både människors hälsa och välmående, liksom vår ekonomi. Vi bygger vår politik på tre solidariteter: Solidaritet med djur, natur och det ekologiska systemet, med kommande generationer och solidaritet med världens alla människor. Vi är alla beroende av den enda planet vi har.

Vårt ställningstagande för vindkraftsparken vid Utposten 1 handlar om just det. Vi har skapat ett fossilberoende samhälle som får enorma konsekvenser för både människor och miljö. Det måste vi ändra och det är bråttom.

Elsystemet i Europa hänger ihop, och när elförbrukningen drastiskt ökar så måste utbyggnaden också följa med. Vi ska självklart samtidigt effektivisera vårt energianvändande, ingen ska använda mer energi än nödvändigt. Vi måste köra mindre bil, och de bilar som rullar behöver tillgång till fossilfria bränslen.

Vindkraftsparken vid Utposten 1 påverkar framför allt människors upplevelse av naturen. Vi ställer tuffa krav om att största miljö- och naturhänsyn ska tas, fågellivet kommer troligt inte skadas, fiskare som berörs ska ersättas ekonomiskt och fundamenten kan till och med leda till att fisket förbättras. En lokal fond för utveckling av bygderna som påverkas ska upprättas. Företaget som bygger ska visa hur man tänker återvinna vindkraftsdelarna.

För oss är en vindkraftspark bättre än alternativen. Det alternativ som kan mäta sig med den havsbaserade vindkraften är kärnkraft, och det är inget alternativ för oss. Efter alla decennier av forskande så har vi fortfarande ingen lösning för det radioaktiva avfallet. Efter många års diskussioner om fjärde och femte generationens kärnkraft, så finns det fortfarande inget bolag i världen som är beredd att bygga dessa. Att köra på som tidigare och hoppas att framtiden löser frågan om det farliga avfallet är inte ett alternativ för oss. Det om någonting vore att vara ett enfrågeparti och inte ta hänsyn till morgondagens generationer.

I politiken finns det sällan perfekta beslutsförslag eller särskilt enkla beslut. I den bästa av världar hade det gått att placera den här vindkraftsparken på en annan plats, men exempelvis havsdjup och försvarets olika båtleder är några orsaker till att det inte blir så. Om platsen ändå inte anses passa ur exempelvis andra lokala miljöaspekter så kommer man inte få tillstånd av mark- och miljödomstolen. Den fortsatta processen bygger också på att fler än Miljöpartiet är beredda att ställa sig bakom en fortsatt process.

Therese Metz, MP

kommunalråd

Inger Schörling, MP

ledamot Gävle energis styrelse

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare