Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Förskolepersonal under hård press i coronakrisen

Förskolor i största allmänhet brottas med en låg andel behörig personal, höga sjukskrivningstal och svårigheter att hitta vikarier. Det händer att också nya vikarier sjukskriver sig. Chefer som “fått order” uppifrån att inte befinna sig i någon barngrupp på grund av den uppkomna coronapandemin. “Vi chefer behövs om krisen kommer, därför ska vi inte vara i barngrupper där ev. smitta kan uppstå.”

Barnen är mellan ett och sex år. I dagsläget talas olika språk. Man bör satsa på fler pedagoger med rätt kompetens att möta de behov som barnen har. Personalbrist och många vikarier gör det svårt att bygga nära och långsiktiga relationer med barnen.

Ordinarie personal har svårt att sova av oro inför nästa dag. Känner uppgivenhet på grund av stress.

När nu coronaviruset har fått fäste och sjukskrivningar bland personalen ökar, medför detta givetvis ökad arbetsbelastning på de få som återstår i arbetet.

Personalen gör vad de kan! Om fler händer behövs, upplyser cheferna att den fått “order uppifrån att inte vistas i barngrupperna. Vi måste finnas om kris uppstår.”

Är cheferna värda mer än pedagogerna/arbetsgruppens personal? Det är sistnämnda som bär ansvaret för både barnens och sin egen hälsa. Vad händer om merparten av personalen insjuknar? Får cheferna träda in i dess ställe då?

Ser fram emot svar från den skolförvaltning som utfärdat denna order till förskolornas chefer.

Otrygg anhörig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare