Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Förstår de inte att om skolan läggs ner så dör byn?

Läser Csaba Bene Perlenbergs ledare i GD om den ”evinnerliga” skolproblematiken i Sandviken. Föräldrarna från byarna mot föräldrarna från centralorten är ett problem. Föräldrarna från byarna mot politikerna från centralorten ett annat.

Politikerna från centralorten mot det förvånansvärt ljumma motståndet från politikerna från byarna ett annat. Från lärarna hör man ingenting, de sitter knäpptyst och tvinnar händerna och ber till Gud att de får jobba på centralorten i en ”storskola” i stället för en skola på en nedläggningsort som håller på att glömmas bort. Man kan nästan förstå hur de tänker.

Förstår inte de styrande i Sandvikens kommun att om de lägger ner skolorna ute i byarna så dör byarna ut? Var det det Sandvikens kommun hade tänkt sig vid kommunsammanslagningen i början av 1970 talet?

Då var jag i 20-årsåldern, då var orter som Åshammar, Storvik, Österfärnebo, Järbo, Årsunda med flera som man hyste viss respekt inför, de hade ett eget liv och skötte sig själva. Visserligen har det hänt en hel del med vägomdragningar med mera som inte Sandvikens kommun haft så mycket att säga till om.

Men i stället för att investera har de bara sett orterna förfalla och nöjt sig med detta. Ta bara utomhusbadet i Storvik som aktuellt exempel och nu den pågående infekterade skolfrågan.

Kungsberget är dock ett undantag, vet ej hur mycket Sandvikens kommun har lagt ner där. Numera drivs anläggningen av ett privat företag och är under normala omständigheter ett lyckat exempel.

Eoq

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare