Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Förstör inte Jungfrukusten med vindkraftverk!

Förstör inte Jungfrukusten med flera hundra jättestora vindkraftsmaskiner! Allt från första stund när transporterna startar börjar dessa byggnadsdelar förstöra bland annat våra vägar genom sina enorma lasttonnage som undergräver vägkroppar, orsakar sprickbildningar och skapar ett helt obefogat extra slitage.

Vi har redan eftersatta kostnadskrävande landsvägar och ska sen tillåta dessa otympliga tunga "masstransporter" med mängder av supertunga byggnadsdelar.

Miljöfrågan både på kort och på riktigt lång sikt har ännu många obesvarade frågor. Omlastningsplatser från land till sjöss och all påverkan med fundamentbyggen, ljud, smällar, oljor, sprängmedel, maskinljud nedskräpning med mera som påverkar långt, långt ut över hela havet och skärgårdarna.

Erfarenheten har också visat att man gladeligt har budget för uppbyggnad av dessa stora verk. När dessa kraftverk är helt utslitna och ska rivas – hur står det då till med den kostnadskrävande budgeten för rivning, borttransport, miljösäkert omhändertagande?

Ledningar på sjöbotten och en stor del skrot som det kallas i den änden måste tas om hand – men vem betalar? Den springande punkten är då att om 20-30 år när nya effektivare miljövänligare energiformer har tagit över ska dessa bort. Någon ska ansvara för dessa jättestora rivningsprojekt, någon ska bekosta rivning, borttransport, miljövänligt omhändertagande och då finns inte "den glade leverentören" kvar.

ELLES

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare