Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Fortfarande inte förbjudet att gå på cykelbana

Svar till signaturen Cyklist och fotgängare, GD på webben 28 maj

Det är korrekt att trafikförordningen föreskriver att fotgängare ska använda gångbana eller vägren om sådan finns, och att det nog kan anses att gångbana finns på Nygatan vilket i sin tur innebär att man inte ska gå på cykelbanan där.

Min insändare handlade däremot inte alls om Nygatan utan om kommunens påstående att det finns ett allmänt förbud att gå på cykelbana på samma sätt som det är förbjudet att cykla på gångbana. Det gör det inte och det har det aldrig gjort, men det finns ändå en utbredd uppfattning att det per definition är förbjudet att gå på cykelbana. Den uppfattningen är sannolikt en av orsakerna till att svenska väghållare överanvänder GC-banan och väljer att skylta även vägar där antalet gående är försumbart som GC-bana istället för som cykelbana.

I Sverige utgörs uppskattningsvis 99 procent av cykelinfrastrukturen av GC-bana medan man i Danmark, som en jämförelse, bara använder GC-bana (fællessti) undantagsvis, på de platser där denna typ av "shared space"-lösning är lämplig eller nödvändig.

Anders Norén, trafikplanerare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare