Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Fortsätt stötta regionens mjölkbönder

Att fortsätta köpa mjölk från varumärket Gefleortens är att fortsatta stötta regionens bönder

Gefleortens mejeri har länge varit en stabil och personlig förening. Vi mjölkbönder har alltid varit stolta över att kalla oss Gefleortens-bönder och vi har satt ett stort värde på att tillhöra ett lokalt mejeri med en så gedigen historia.

Men ett litet mejeri har också sina begränsningar. Vi har under de senaste åren sett att det blivit allt svårare för Gefleortens att hålla konkurrensen borta och hänga med i utvecklingen på marknaden. För oss bönder har det inneburit en stor osäkerhet.

Verkligheten för dagens mjölkbönder kantas också av en rad utmaningar. Yttre omständigheter såsom förändrade konsumentbeteenden, vikande mjölkpriser, ökade administrativa krav och klimatförändringar har medfört att vi varit hårt pressade under många år.

Med små ekonomiska marginaler är det svårt att få det att gå runt och behovet av en trygg och stabil mejeripartner är stort för att vi ska kunna fortsätta driva våra gårdar.

När det stod klart att Gefleortens, trots ett stort stöd från våra lokala konsumenter, inte längre skulle klara av att fortsätta driften på egen hand var beskedet tungt för oss medlemmar. Ett samgående med en stor aktör som till exempel Arla var till en början otänkbart.

Men när det efter utvärdering av flera potentiella partners stod klart att Arla är det enda mejeri som tar hand om all mjölk, oavsett storlek på gård, var valet för oss bönder självklart. Med Arla som partner skulle vi säkra en långsiktig mjölkvaruköpare till alla våra medlemmar. Vi knackade på och blev välkomnade med öppna armar.

Det har nu gått drygt två år sedan vi gick samman med Arla. Sedan dess har vi fortsatt driva våra gårdar och vi har fortsatt leverera vår mjölk, precis på samma sätt som vi gjorde tidigare.

Med Arla som en stabil partner i ryggen och en långsiktig köpare av mjölken kan vi göra det med större möjligheter att utveckla våra lantbruk än tidigare. Vi kan ha ett större fokus på hållbarhet och känna oss mindre oroade över framtiden. Vi kan fortsätta bidra till att hålla våra landskap öppna och att bevara vår biologiska mångfald och vi kan fortsätta skapa arbetstillfällen i regionen.

Nu har Gefleortens mejeri stängt för gott. Det är ledsamt att behöva säga adjö till en så långvarig och trogen partner. Vi känner med personalen som måste lämna sina jobb och vi vill rikta ett stort tack till alla medarbetare för ett fantastiskt bra arbete genom åren.

Varumärket Gefleortens lever dock kvar och att fortsätta köpa mjölk och grädde märkt Gefleortens är fortfarande det bästa sättet att stötta oss – regionens bönder.

Linda Lindberg Johnsson

Anna Ohlström

mjölkbönder från Tierp och Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare