Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Fossila bränslen rubbar jämvikten mellan organismer och miljö

Jag vet inte i hur stor grad Ingela Bollgren Hjertqvist påverkas av signaturen "Sansad" i dennes lobbying om koldioxidens hälsoeffekter. Märk väl att "Sansad" inte verkar ha en susning om det biogeokemiska kretsloppet.

Vi tar det från början. Jordens ursprungliga atmosfär innehöll mycket små mängder syre, om något alls. Däremot fanns stora mängder koldioxid. Sådant var tillståndet då de gröna växterna bildades vilka avgav syre och tog upp koldioxid. Det möjliggjorde biosfärens evolution med bildandet av mängder heterotrofa organismer, vilka använder syre som energikälla.

Vi anser det som självklart att luftens koldioxidhalt är konstant utan att förstå att det är en jämvikt som råder mellan organismer och miljön. Människans stegrade användning av fossila bränslen och sänkningen av det gröna bältets borttransportkapacitet rubbar jämvikten uppbyggd under miljoner år. Följden blir att den accelererade användningen av fossila bränslen ökar luftens koldioxidhalt vilken kommer att fungera som växthusgas, det vill säga den släpper in ljus och behåller den producerade värmen i biosfären.

Så Ingela, behåll din ursprungsteori och "låt dig inte förledas in på dygdens avvägar". (Oscar Wilde)

Ove Lennström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare