Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Framtiden kommer att se helt annorlunda ut efter coronaviruset

Dan Eliasson verkar vara en väldigt otursförföljd byråkrat. Kanske borde regeringen ha anat när han utsågs till att leda MSB, att det bara var en fråga om när en kris skulle drabba oss. Så har det varit för de myndigheter han tidigare ansvarat och det mesta tycks gå snett för Eliasson så snart han blir chef för någonting. Vi får se vad som går snett när allmänheten skall informeras av hans myndighet.

Egentligen borde vi varit beredda på att någonting skulle hända i närtid och inte om ett tiotal år framöver. Trots att ingen vet om det kommer att hända har det ändå skapat klimathysteriker. Nu har de fått annat att tänka på och i kölvattnet av ett elakt virus kommer det mesta att handla om ekonomi. Det som nu händer kostar pengar, enormt med pengar både för kommunerna, landstingen, invånarna, företagen och staten.

Man kan bara ana konsekvenserna för alla dem med SMS-jobb och timanställningar som många unga lever på. Det är knappast uppmuntrande för dem att få höra att det här kan ta månader innan faran är över.

Hur hotell, affärer och småföretag ska få kompensation av staten har jag svårt att förstå. Bankerna ska bli de som sållar agnarna från vetet, det vill säga de som är värda att satsa på för framtiden.

Har en känsla av att framtiden kommer att se helt annorlunda ut än vad det gjorde för en månad sedan. Visst finns det ett liv efter den här pandemin, den tycks ju ha drabbat hela världen. Finns det en möjlighet att reparera den ekonomiska skadan som det här har orsakat? På sikt kanske, men det blir inte som det var eftersom ingen vet hur lång eftersläpningen blir.

Vi måste kallt räkna med att ett ganska stort antal småföretag tvingas läggas ner, det vill säga de som redan tidigare haft svårt med lönsamheten. På grund av tron på nyliberalism har vi ett tjänstesamhälle som är helt beroende av att kunder köper deras tjänster. Hur dessa tjänsteföretag skall kunna klara sig under några månader då folk är livrädda för att utsätta sig för smitta låter i mina öron minst sagt tveksamt.

Vår finansminister har samlat i ladorna men precis som torkan för två år sedan kommer ladorna snabbt att vara tomma. Har en känsla av att det här kan vara slutet för vår enorma byråkrati, alla pengar kommer att behövas för att hålla invånarna vid liv. Kanske ett snabbt genomförande av en statlig garantilön, även kallad basinkomst/medborgarlön. En ovillkorlig ersättning till alla för att hålla både människor och konsumtionen igång.

En stor del av de rika i vårt land har blivit fattigare den senaste veckan och för dem kommer det att bli betydligt svårare att bättra på sina förmögenheter i framtiden. Än har vi inte sett slutet på den minst sagt instabila aktiemarknaden och om vi går in i en lågkonjunktur ser det minst sagt bekymmersamt ut. Många företag i vårt land ägs av riskkapitalister vilket det varnats för trots den högkonjunktur vi haft.

Kan inte slå ifrån mig tanken att när inte människorna kunnat påverka de ekonomiska orättvisorna, finns det någonting som styr allt som händer och rättar till det som blivit fel? Ser inte bättre ut för det enda de sämst ställda behöver oroa sig för är att drabbas av viruset, de rika däremot oroar sig säkert mer för hur mycket de kan förlora. Kanske finns det rättvisa här i världen i alla fall.

Sven-Erik Hemlin

Mer läsning om coronaviruset

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare