Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Funderingar i omställningens tid...

Tänk tanken, att en innovatör i dag skulle ringt runt till investerare för att få till stånd en satsning på en helt ny typ av motor.

– Hej, jag har konstruerat en ny typ av motor, som kan göra att vi på ett smidigt sätt kan transportera gods och människor.

– Intressant, hur fungerar den?

– Kortfattat genom att kolväten bringas att explodera i en cylinder, och att den kraften tas till vara för att driva fordonet framåt.

– Är det verkligen effektivt?

– Nja, men vi kan i alla fall ta vara på 40 procent av den frigjorda energin.

– Inte mer?

– Nä, du förstår att explosionen alstrar väldigt mycket värme som vi måste leda bort för att konstruktionen ska fungera.

– Konceptet måste väl ändå gå att utveckla.

– Ja, vi har ytterligare en motor på gång, som ska drivas med diesel. Där tror vi att hela 60 procent av energin kan tas tillvara!

– Du har alltså gjort en konstruktion som när den fungerar som bäst har ett spill på 40 procent. Och om det visar sig att det blir problem med bensin och olja, vad gör vi då?

– Enkelt! Då kan vi använda oss av jordbruksmark – och så skogen naturligtvis!

Bo Jonsson, Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare