Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Galmsjömyran – en röra av intressekonflikter

Projektet Galmsjömyran planerar att bygga 40 gigantiska vindkraftverk (280 m) i en vacker kulturbygd. Det finns mycket i sak att diskutera vad gäller landskap, buller, djur, minskade fastighetsvärden och så vidare. En diskussion som kommer eskalera framöver.

Hur ser strukturerna ut bakom projektet?

Bolaget bakom projektet heter Njordr AB och har funnits i 1,5 år. Företaget har aldrig lämnat någon årsrapport. Verksamheten verkar drivas av en person som också är projektledare. Bolagets adress är också hans hemadress i Enköping.

Investeringen är på cirka tre miljarder kronor och ska projekteras av ett enmansbolag.

Den verkliga och tekniska projekteringen utförs i stället av företaget Ecogain AB. Ett företag med ett 40-tal anställda som har utformat det samrådsunderlag som Njordr har delgivit boende och andra intressenter.

I Ecogains styrelse sitter Johan Kuylenstierna. Han är även ordförande i Klimatpolitiska rådet. En organisation utsedd av regeringen att granska och påverka Sveriges klimatpolitik.

Markägare till den skogsmark som ska användas i projektet är Sveaskog. Tanken är att Sveaskog ska kvarstå som ägare, men arrendera ut marken till Njordr AB. Johan Kuylenstierna sitter även i Sveaskogs styrelse!

I november hölls ett avgränsningssamråd med Njordr, Ecogain, tjänstemän från länsstyrelserna i Gävleborg och Dalarna och från Sandvikens och Falu kommuner. Enligt den offentliga handlingen från mötet verkar det som Ecogain har skrivit protokollet.

En röra av intressekonflikter.

Don Quijote

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare