Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Gamla mejeriet måste vara perfekt för ett nytt polishus

Staten och kommunen söker efter en lämplig plats för ett nytt polishus i Gävle som ska innehålla polis- och åklagarmyndigheterna, häktet med mera. Flera olika alternativ har vi kunnat läsa om.

Till exempel undersöks kvarteret Herakles utefter Muréngatan närmast Staffansbron, den obebyggda kommunala parkeringstomten mitt emot brandstationen samt en plats på Näringen utefter Strömsbrovägen mitt emot Beijers Byggvaruhus. Andra alternativ är också aktuella.

Egentligen är det svårt att förstå varför inte nuvarande polishus kan byggas ut och om i etapper, men dömts ut trots bra läge i staden och goda möjligheter vid snabb utryckning.

Men vad händer? Gefleortens mejeri är nedlagt. Detta innebär att det helt plötsligt dyker upp ett nytt, alldeles utmärkt alternativ för lokalisering av det nya polishuset.

Bättre läge än i korsningen Södra Kungsgatan och Parkvägen i Hemsta kan det knappast bli för polisen med hänsyn till de särskilda krav som ställs. Viktiga faktorer som att snabbt komma ut på större trafikleder, lagom och lämpligt avstånd till centrum, ringa störning på omgivande bebyggelse och annan verksamhet i närområdet får anses uppfyllda.

Dessutom finns en relativt ny detaljplan på kvarteret Bilan där det tidigare låg en bensinstation. Där finns numera en byggrätt för ett kontorshus på elva våningar enligt en väl genomarbetad detaljplan av Skoogs Arkitektkontor. De båda fastigheterna där mejeriet nu ligger är enligt en artikel i GD (1/6) till salu.

Ett polishus i detta läge skulle vara utmärkt för Gävle. Läget kan till exempel jämföras med Uppsala nya polishus, några kvarter från centrum och utefter lättåtkomliga trafikleder.

En stor fördel i Hemsta är att det också finns tillräckligt utrymme för dels behövliga kontorsbyggnader, dels nybyggnation av byggnader som krävs för trygg polisverksamhet och parkeringsytor. Detta utrymme finns inte på de nämnda alternativen ovan.

Dessutom finns en detaljplan för mejeriet som enkelt kan ändras så att exploateringen skulle kunna komma igång snabbt.

Ett bra alternativ, polis, kommunpolitiker och allmänhet, eller hur?

Stadsplanerare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare