Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Går det att tänka annorlunda om studentavslutningen?

Många som liksom jag arbetar med ungdomar lider säkert med avgångsklasserna, som inte ser ut att få någon riktig avslutning på sina tolv år i skolan. Själv känner jag just i år ingen avgångsstudent nära, men vet ju vad den här tiden betyder för dem.

Hur de tänker fira på fritiden är det nog inga bekymmer med – där kommer deras kreativitet att flöda. Det jag funderar på är om det går att få till en mindre men ändå snygg studentavslutning för avgångsklasserna på gymnasiet, trots rådande, eländiga coronavirus.

Folkhälsomyndigheten förbjuder folksamlingar på mer än 50 personer. Men avgångsklasser är sällan ens 30 personer. Finns det möjlighet att, säg under två dagar i juni ha en avslutning på cirka en timme i aulan med en klass i taget på respektive skola? Betygsutdelning i aulan, eventuella stipendier, lite musik, en möjlighet att träffa klassen en sista gång i skolans sammanhang (givetvis med fysisk distans…), men inget utspring.

Ja, ni förstår nog vart jag vill komma: Ett avslut som gör att man kan säga att man haft en avslutning på sin skoltid, men en annorlunda, i stället för ingen alls.

Den här frågan är inte en kommunal fråga utan en rektorsfråga, sade skolministern precis nyss på radio. Därför måste många nu fundera på om det vore möjligt, för jag tror det skulle betyda mycket för många elever den resterande studietiden att ha något att se fram emot, tack vare att vi vuxna är kreativa. Låt oss decentraliserat planera för något som inte bryter mot reglerna och ändå är möjligt att skapa med små medel.

Om det av olika skäl i stället inte finns några utsikter till avslutning för årets studenter har jag en annan radikal idé till de avgångselever som saknar detta mest: För dem som det är väldigt viktigt att ha en riktig avslutningstid så skulle man kunna planera för att gå ut som en egen grupp tillsammans med nästa års studenter, för då ingår både det som är runt studenten och den årstid som hör till.

Frivilligt, givetvis, men något konkret att sikta mot, om än långt bort. För långt bort från det normala är ju det mesta ännu.

Olle Käll

gymnasielärare på Vasaskolan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare