Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Gävle Energis svar är ett slag i ansiktet på de utsatta

Jag vill ogärna lägga mig i diskussioner, men två saker måste sägas angående Gävle Energi och deras staket:

För det första: Gävle Energi skriver att de ”behöver säkerställa arbetsmiljön för sina medarbetare”, och därför har de satt upp stängslet vid varmluftsutblåset. Medarbetarna vet aldrig vad de kommer möta annars.

Mitt förslag kvarstår dock, lär känna den/dem ni kan möta där, så kan det sluta vara obehagligt. Våga visa att samhället inte behöver avvisa dem som har det tufft från varenda varm plats, varenda bänk och vartenda skydd från vind och kyla. Det är inte er uppgift som företag, men det är er plikt som medmänniskor. En plikt vi alla delar, men som alltför många försakat. Gör inte det ni med.

För det andra: Det är en fin bild av samhället ni har, men ack så fel. Vi lever inte i ett samhälle där alla som ber om hjälp får hjälp. Den som till exempel har en obehandlad eller felbehandlad psykiatrisk diagnos som de självmedicinerar faller lätt mellan stolarna, då de är såväl kommunens som regionens ansvar, och samarbetet ofta haltar.

Andra utförsäkras till en arbetsförmedling som inte kan hjälpa dem, eller nekas sjukpenning trots uppenbar sjukdom. Detta skulle ni veta om ni lärde känna människorna och hörde hur många kämpat i åratal för att få hjälp.

Att säga att den som ber om hjälp får hjälp är, ursäkta språket, ett slag i ansiktet på den som kämpar för att få vara under ett simpelt varmluftsutblås när ingen annan hjälp finns att tillgå.

Simon Hedlund

präst i Gästrikekustens pastorat, Hille församling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare