Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Gävle kommun: Därför behövs busskuddar vid övergångsställen

Tack för din insändare. Här svarar vi på dina tre frågor gällande replik till "Trafiklösningen fick omvärderas" vid Tullhuset på Gävle Strand.

1. På vilket sätt förbättrades säkerheten för fotgängarna när "herrgårmanskyltarna" togs bort?

Livsmiljö Gävle sätter inte upp skyltar vid övergångsställen om de inte samtidigt hastighetssäkras på flera sätt, det vill säga vi gör en upphöjning eller busskudde i gatan. År 2010 kom ”zebralagen” som gav fotgängare företräde vid övergångsställen. Men dessutom har det visat sig att på dessa platser inträffar fler olyckor än på de ställen som inte har skyltar.

2. Varför skulle det behövas "busskuddar" när det råder hastighetsbegränsning på 30 km/tim?

Även 30 km/tim är en hög hastighet vid en påkörning. Vid säkrade övergångsställen ska hastigheten vara så låg på fordonet, att inga större skador ska uppstå vid en eventuell påkörning.

3. Är det verkligen bara (de oskyddade) fotgängarna som ska vara försiktiga och som ska försäkra sig om att gatan kan passeras utan risker. Det gäller väl bilisterna också?

I trafiken har vi alla ett gemensamt ansvar.

Du är alltid välkommen att kontakta oss på trafik@gavle.se eller ring 026-17 80 00.

Livsmiljö Gävle

Gävle kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare