Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Gävles kust är inte en politisk handelsvara

Åsa Wiklund Lång, S, Jörgen Edsvik, S, Daniel Olsson, S, Therese Metz, MP och Erik Holmestig, C, har i kommunstyrelsen valt att rösta ja till Svea Vind Offshore AB:s ansökan om att få uppföra gigantiska vindkraftverk på Utposten, endast tre kilometer från Gävles kust.

Det är Gävle kommun som har planeringsansvaret inte Mark- och miljödomstolen, det är ni politiker som kan säga nej med ett kommunalt veto, inte Mark- och miljödomstolen. Ändå har ni inte bemödat er om att läsa och kritiskt granska bolagets ansökan inför detta beslut. En ansökan som är full av felaktigheter och missledande uppgifter. Exempelvis har bolaget inte utfört några ”tioåriga studier på fågellivet i området” bolagets fågelkonsult har besökt Utposten vid två tillfällen.

I kommunens styrdokument inför framtagandet av översiktsplan 2030 står det uttryckligen att kommunen saknar kunskap om havsbaserad vindkraft. Är det då inte rimligt att ni politiker skaffar er den kunskapen innan ni tar ett beslut som får så omfattande konsekvenser för Gävle och dess invånare?

Enligt Erik Holmestig arbetar just nu 30 konsulter på kommunens uppdrag med omdaningen av Näringen, detta kostar många miljoner. Men kommunen lägger inte en enda krona på att inhämta kunskap om en industrietablering på 15-20 miljarder som för all framtid kommer att förstöra Gävles kust.

Använd någon av de miljoner ni lägger på utredningar gällande Näringen på ett opartiskt och genomarbetat beslutsunderlag för industrietableringen på Utposten.

Ni politiker skulle aldrig överlåta utvecklingen av Näringen till stora välkända företag som PEAB, NCC eller Skanska. Hur kan ni då med hedern i behåll överlåta utredningsansvaret över industrietableringen på Utposten till ett litet företag vars ägare inte vill tala om vem som betalar deras utredningar.

Finsk kärnkraft har inget med eventuell vindkraft i Sverige att göra. Sverige har all den fossilfria energi som behövs de närmaste 15 åren. Det tar enligt ansökan två-tre år att bygga ut en vindpark av Utpostens storlek, varför då ha bråttom och ta ställning till Utposten i dag? För att Svea Vind Offshore ska tjäna 100-tals miljoner när de säljer tillståndet till utländska investerare? Eller för att sitta kvar vid makten till nästa val?

Nej socialdemokrater – Gävles kust är alltför värdefull för att utgöra en handelsvara i ett politiskt spel om makten!

Mats Wickman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare