Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Getsemane stannar kvar som ett ljust minne från Jerusalem

Jerusalem besökte jag flera gånger i samband med att jag gästföreläste vid Birzeit University på Västbanken. Att ta sig till Jerusalem från Västbanken innebar en förnedrande och kränkande erfarenhet vid gränsövergången med unga israeliska soldater med tunga vapen. Gamla kvinnor och andra "terrorister" bemöttes på det mest hånfulla sätt. Hur kan världssamfundet, om något sådant funnes, låta detta få fortgå?

I Jerusalem kan man på apostlahästarna bege sig uppför Via Dolorosa. Efter att ha skakat av sig påflugna och självutnämnda guider som kräver en stor summa pengar för att visa vägen passerar man de tolv stationer som är förknippade med Jesu vandring, släpande på korset upp mot sin plågsamma död på Golgata.

På ett ställe stod Maria och följde sonens dödsvandring. På ett annat torkade Veronica Jesu ansikte med en duk. Via Dolorosa är beklädd med platta, svårt slitna stenar. Många har under seklernas gång betrampat dessa. Utmed den smala vägen souvenirstånd och restauranger till förbannelse. Vad skulle Jesus säga om denna skamlösa kommers om han kom tillbaka?

Platsen där korset var placerat svarade inte på något sätt mot min inre bild. På Golgata är en kyrka uppförd. Till denna strömmar kristna från hela världen. Trängseln alltid besvärande stor.

Att försöka ta sig in till den grav som Jesus lämnade tycktes mig näst intill omöjligt. Köer och trängsel även där.

Det som stannar kvar som ett ljust minne är Getsemane utanför stadsportarna. En egendomlig känsla. Olivträd mer än 2 000 år gamla. Känslan av att tiden upphävdes.

Jerusalem återvänder jag aldrig till. Men mina vänner i Ramallah på Västbanken, utsatta för och kringskurna av den omänskliga ockupationen, tänker jag ofta på. Nästan dagligdags.

Lasse Ekstrand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare