Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Gör det lättare att starta privata hälsocentraler

Är regionledningens politiker så dåligt insatta eller vill de medvetet dölja bristande styrning genom uttalandet att det behövs ”göra det mindre attraktivt” att starta privat vård?

Det är i dag inte attraktivt att starta privat vård, den senaste privata vårdcentralen i Gävle firar femårsjubileum! Dessutom visar återkommande nationella undersökningar att privata vårdgivare i genomsnitt ger lite mer vårdinsatser per satsad skattekrona, har något nöjdare personal och, det kanske viktigaste, har lite mer nöjda kunder.

Dessutom får privata vårdutövare en slant över på varje hundralapp av landstingets skattepengar medan offentliga primärvården ofta går ordentligt back. I Gävleborg är trenden snarast tydligare där privata vårdgivare år efter år ligger bättre till i betyg jämfört med de landstingsdrivna vårdcentralerna. De senare klarar oftast inte av att drivas utan stora förluster.

Vid varje bokslut får skattebetalarna pumpa in mångmiljonbelopp till offentliga vårdcentraler. Även till dem som ligger granne med privata vårdcentraler vilka går runt utan årliga tillskott. Detta trots samma ersättningssystem.

Så en dyrare landstingscentral ger inte bättre eller mer vård trots ökad kostnad för skattebetalarna. Denna skevhet beror förstås inte på avigt inställd personal utan nästan alltid på bristande ledning och organisation samt påtagligt dyrare lednings- och stödfunktioner. I sin tur är detta på grund av långvarig brist på sund konkurrens och genom årligt upprepat stöd till förlustcentraler.

Man får respektera att vissa av politisk orsak tycker det är viktigare att hindra vinst på varje hundralapp av skattepeng till vården än att få så mycket vård som möjligt för samma hundralapp. Men för inte oss skattebetalare bakom ljuset när regionen minskar vårdutbudet i onödan av så kallat politiskt vinstskäl eller andra ekonomiska eller kvalitativa antydningar!

Mest troligt är det nog ändå att regionens ledning vill dölja sin allt mer uppenbara oförmåga att behålla kompetens i vården. Så till den grad att man nu vill införa bla läkarlösa filialer med lägre vårdgivarkrav på orter där man misslyckats med bemanning (oftast glesbygd).

Förhoppningen kanske är att spara in pengar utan att förklara det för gemene man. Pengarna behövs för att täcka den högre kostnad som landstinget har för att driva sina egna ledningssystem och förlusttyngda vårdcentraler. Så bromsa behöver man göra på rätt ställe.

Gör det i stället mer attraktivt att starta en privat vårdcentral. För att effektivt utvecklas behövs en vårdsektor med lika villkor och fungerande konkurrens, även ekonomiskt. Hellre smart än tuff!

Sven Erik Renström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare