Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Granens betydelse för klimatet

Annons

Människan påminner om granbarkborren i sin ohämmade kärlek till granen. Involverade i klimatförändringarna är de alla tre. Tänk så förskräckligt det skulle bli, om GD:s alla siare från insändare och debattsidor har rätt, jag menar de alster som upplyser om att klimatförändringarna är naturliga företeelser.

Har de rätt är miljontals ungdomar ute och demonstrerar förgäves. Granen däremot är anpassad för borealt klimat och drar sig diskret tillbaka om värmen blir bestående utan att anmäla sin sorti. En temperaturhöjning på tre grader motsvarar tillståndet rådande under Atlantisk tid. Det överträffar överenskommelsen från klimatavtalet i Paris 2015 med mer än en grad.

Granen lämnar om uppkommen situation inträffar både människor och barkborrar åt sitt öde, vilket i sin tur skulle betyda att ”Trumpens” ord om domedagsprofeter blir till ännu ett Fake News. Han är ju känd för sina lögner, men denna gång utan vetskap om att lögnen om klimatförändringar skulle bli till verklighet.

Om i stället klimatförändringarna är förorsakade av människan finns ännu chansen att bemästra dem, är de är naturliga går de inte att påverka, så valet förefaller enkelt. En av förutsättningarna är att skogsägare sätter värde på den biologiska mångfalden.

Utan granen försvinner inte bara granbarkborrarna utan också hela biotoper, till exempel den dominerande blåbärsgranskogen. I mångfaldens granskog bemästras barkborrarna av predatorer och skogen skyddas genom lövträdsinslag, vilket finns bevisat från naturreservaten.

Vad jag önskar förmedla är det nära samband som råder mellan klimat och biologisk mångfald. Vare sig det gäller regnskog eller taigaskog får oansvariga avverkningar konsekvenser på klimatet. Det omvända gäller också, oansvariga utsläpp får konsekvenser för den biologiska mångfalden.

Nåväl vi får föreställa oss svensken som lycklig även utan gran, men även om granbarkborren de facto försvinner minskar även Sveriges BNP, och ve å fasa troligen rasar även aktiebörsen. Med tanke på de ekonomiska intressen som är involverade gäller det för Greta Thunberg och hennes anhängare att noggrant lyssna till rådet från Oscar Wilde: ”Med varje framgång man vinner får man en fiende. Man måste vara medelmåttig om man vill vara omtyckt”.

Om Wilde levt i dagens Sverige hade citatet troligen kommit att lyda: ”Med varje framgång man vinner får man en fiende. Man måste vara medelmåttig om man vill överleva”.

Ove Lennström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare