Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Greta Thunberg har satt fingret på en viktig sak

Lyssna på forskarna, säger Greta Thunberg. Men kan man lita på forskare som är beroende av forskningsbidrag? Klimatförändringen kan bero på flera orsaker som sammantaget ställer till det för forskarna. Det som nu sker är någonting som drabbat vår jord många gånger under de miljontals år sedan planeten föddes.

I ett enormt universum ligger vår planet på behagligt avstånd från solen. Eller har gjort det, nu upplever vi en uppvärmning som tyder på att någonting blivit fel. Svaret kan även om det inte är vetenskapligt bevisat, bero på att folkmängden ökat. Är alla naturkatastrofer och ett virus som decimerar jordens befolkning en tillfällighet, eller?

En forskarrapport för många år sedan grävdes ner av våra politiker. I den varnades för de problem en ökande folkmängd skapade. Minns en politiker som sa att det skulle påverka den ekonomiska tillväxten, konsumtion gör att mer pengar kommer in till staten, kommuner och landsting som de då hette.

Jodå, visst har intäkterna ökat men utgifterna har stigit i samma takt. Den politiska lösningen är sedan många år inbesparingar på det invånarna betalar skatt för att få. Vissa delar av den enorma offentliga apparaten har klarat sig någorlunda, andra sämre. Det har lett fram till omfördelning av tillgängliga pengar som tagits där de funnits och lagts där de fattats.

Nu är vi nästan dubbelt så många som på 1960-talet och de skattefinansierade verksamheterna kan inte längre räkna med omfördelningar. Kanske hade det rullat på ett tag till om inte pandemin tagit oss i ett järngrepp och kommer att påverkat ekonomin ett okänt antal år framöver. Hur det påverkat invånarnas ekonomi vet vi inte förrän det är akut.

Greta har ingen lösning att komma med, däremot har hon satt fingret på en viktig sak, att ha makten är inte samma sak som att göra rätt saker. De hon ställer vid skampålen har visat att de måste ta hänsyn till de som inte syns men måste ge sitt godkännande. Det är i grumligt vatten de finns, stora rovfiskar simmar där.

Greta vågar utmana de fula fiskarna, det gör inte de politiska makthavarna. I stället har de som säger sig företräda invånarna gett ett gammalt talesätt ett ansikte: Stor i orden, liten på jorden.

Sven-Erik Hemlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare