Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Håll er till cykelbanan där det finns en sådan

Svar till "Också bilist och cyklist": Jag håller inte med, för enligt lagen så ska man vid färd på vägbana uppfylla några saker i de fall det finns en cykelbana.

Dessa är:

1: Man ska iaktta särskild försiktighet och det gör inte motionscyklisterna tyvärr, de cyklar inte nära vägrenen som man ska göra samt att:

2. Jag tror inte att dom uppfyller "lämpligare med hänsyn till färdmålets läge" det vill säga cykelbanan tar dig till samma ställe.

Bor du efter vägbanan och cykelbanan inte leder dig dit då kan du cykla en kort bit på vägbanan om du uppfyller punkt 1.

Så jag håller med "Bilist men även hängiven cyklist med hjärtat i halsgropen".

Håll er till cykelbanan i de fall det finns en och cykla inte utan särskild försiktighet om ni behöver cykla på vägbanan. Utöver detta så cyklas det alldeles för mycket på övergångsställen.

Visst om den rätt nya skylten finns där så är det ju helt ok men inte vid den gamla goda "Herr Gårman".

Från trafikförordningen:

Cyklar och tvåhjuliga mopeder klass II ska vid färd på väg föras på cykelbana om sådan finns.

Cyklande och förare av tvåhjuliga mopeder klass II får dock om särskild försiktighet iakttas använda körbanan i stället för cykelbanan om

1. den cyklande fyllt 15 år, och

2. den högsta tillåtna hastigheten på körbanan är högst 50 kilometer i timmen och i övrigt när det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge.

Bilist som inte cyklar på vägbanan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare