Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Här har facket verkligen misslyckats

Hemtjänstpersonal klagar på att det inte införs språktest på vikarier. Det finns vissa yrken som betraktas som enklare jobb där man kan ”kasta in” nästan vem som helst, sedan går det knappt att komma lägre i alla fall inte om man ska vara laglig.

Jag tycker absolut inte att yrken som till exempel hemtjänst där man kommer i kontakt och hjälper andra människor på ett eller annat sätt ska betraktas som enkla jobb men där har tydligen hemtjänstpersonalen hamnat. Här har facket misslyckas kapitalt med lönesättning och övriga villkor till kommunernas stora lycka.

Det är därför hemtjänstens chefer kan godkänna vikarier med dåliga språkkunskaper för att ta hand om gamla och sjuka samtidigt som kommunen sparar pengar på usla villkor. Assistenter och folk inom hemtjänsten ligger absolut längst ner på skalan och med lägsta status.

Om man däremot ställer sig på verkstadsgolvet och filar på en järnbit så anses det ”finare” och syns direkt på lönekontot men då tillhör man en annan fackförening. Där kan man å andra sidan verkligen fråga sig om det behövs språkkunskaper.

Här har som sagt facket mycket att göra.

Rufus

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare