Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Har man beställt konstverk så måste man väl underhålla det

Vatten och konstverk verkar vara intressant för Gävleborna. Det är många som haft kommentarer om Droppen i rondellen vid Gävle Vatten.

Även andra vattenkonstverk har kommit upp. Man kan väl konstatera att Gävle kommun inte varit någon kommun i framkant att vårda sina konstverk. Konstverken har fått förfalla, man har slutat pumpa vatten i dem, man har stängt av elen. Har man beställt och installerat ett konstverk för flera hundratusentals kronor, ja kanske över miljonen, så måste man väl underhålla det och se till att hålla i gång det med vatten och ström. Annars får man väl tacka nej till konstverken.

Det finns några fina exemplar på vanskötsel av konstverk, förutom Droppen. Det är konstverket på Södermalmstorg. Där håller bassängen på att rasa ihop. Själva konstverket är skitigt och inte rengjort på säkert över tio eller kanske 20 år. Varför ska ett trasigt konstverk stå här och förfula stadsbilden. Ta ner konstverket och sälj det till en kommun, som kan förvalta och underhålla det på ett fint sätt. Sedan har vi den långa rampen på Centralplan. Den har blivit en uppställningsplats för ölflaskor och ölburkar istället för att spruta vatten och göra stadsbilden intressant och trevlig. Denna ramp/konstverk, kostade säkert uppåt en miljon att anlägga och den bara vansköts.

Men trots allt finns det ett konstverk som sprutar vatten. Det finns på Agötorg på Brynäs. Den sprutar upp en stråle på cirka tre meter, en av de smalaste strålar jag sett. Man måste gå fram till någon meter från det för att se att det är en vattenstråle. En enda stråle. Kanske det är det enda vi har råd med här i kommunen. Små strålar, som inte ens syns. Och apropå små strålar. Kommunen har stängt av vattenstrålarna i plaskdammen i Stenebergsparken också. Dessa strålar som barnen hade så roligt med att springa ut och in i. De hade gjort susen nu när det var över 30 grader varmt. Snålhet och inbesparing här också. Men man har ju fyllt upp dammen med vatten i alla fall. En hel decimeter. Når precis över foten på ett barn.

Någon pekade på vattenkaskaderna/fontänerna vid biblioteket och slottet. Även detta tillkommet på initiativ av Gävle Vattens före detta VD Ingmarie Douhan. Dessa gav liv och rörelse till stadsbilden och säkerligen svalka också denna heta sommar, om än bara synbart. Kommunen borde lägga till några stora vattenkaskader/fontäner istället för att ta bort. En av dessa borde finnas i Boulognern mellan kaféet och kraftverket i den stora fångdammen framför dammluckorna. En rejäl vattenkaskad på kanske 20-30 meters höjd. Ni som varit vid Genevesjön, vet vad jag menar. Och så ska kaskaderna tillbaka vid biblioteket och slottet plus några längre ner i ån till exempel utanför Gamla Grand och utanför Dalapalatset. I andra städer sprutar det vatten från många konstverk och vattendrag, men i Gävle har vi bara en stråle på Agötorg. Till kommunens försvar ska sägas att vi har två fina fontäner i Esplanaden och även Gudinnan. Undrar hur länge vattnet får rinna i dessa.

Det finns kanske fler konstverk i kommunen som har brist på vatten.

Hälsningar

Droppen Dripp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare