Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Har politikerna läst ansökan om vindkraften och kollat fakta?

Politikerna ska fatta beslut om Utposten utanför Iggön/Säljemar den 18 maj. Svea Vind Offshore (som själva sagt att avsikten är att sälja tillståndet till utländsk projektör), skriver hela beslutsunderlaget till beslutet. Har politikerna läst ansökan och kollat fakta?

I företagets ansökan anges att Försvarsmakten inte har något att erinra till vindparken. Detta stämmer inte. Försvaret har gått in med ett skarpt förtydligande till Mark- och miljödomstolen om att det var ett preliminärt beslut om koordinater 2016. Men att det krävdes mer information. När de fick mer information sa de nej både 2017, 2019 och 2020.

Försvarsmakten motsätter sig vindpark Utposten för att ”den skulle innebära påtagligt skada på riksintressen för totalförsvarets militära del.” Mitt under pågående kommunfullmäktige meddelar en ledamot (V) i talarstolen att Svea Vind har ringt och sagt att Försvaret tagit fel på område.

Kan man ringa till sittande kommunfullmäktige och ändra i beslutsunderlag? Om politikerna hade läst Svea Vinds ansökan skulle inte S påstå att Svea Vind har gjort en tioårig fågelstudie. Ett företag som funnits i tre år?

Om man läser ansökan, består fågelinventeringen i sin helhet av en utflykt på en och en halv dag. En stor del handlar om ett annat område, resten har plankats från fågelklubb och Artdatabanken, utan att korrekt återge innehållet. Läs ansökan och begär ut yttranden från remissinstanserna!

Länk till debatten i kommunfullmäktige: https://secure.quickchannel.com/Qc/create/mainshow.asp?id=625etr

Demokrati i gungning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare