Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hellre klimatomställning med Utposten 1 än klimatkatastrof

Tack Anci Carlsson för dina tankar. Om det vore så enkelt att vi bara kunde omfördela antalet vindkraftsverk från platser där människors utsikt påverkas av dem till andra platser, så vore det ju toppen.

Tyvärr är verkligheten mer komplex. Om någon av de andra etableringarna av vindkraft längre ut i havsbandet över huvud taget blir av har vi i dagsläget ingen aning om. Innan tillstånd kan ges ska såväl myndigheter som Havs och vattenmyndigheten, Försvaret och många andra instanser godkänna projektet.

Om tillstånd sedan ges (WPD:s tillstånd är under omförhandling) efter all granskning som krävs så ska en eller flera finansiärer också finnas. För varje projekt tar det många år att ens komma till tillståndsfasen, och många projekt hinner falla längs vägen.

Ingen plats är perfekt för varken vindkraft eller annan storskalig industrietablering. Jag förstår den som har synpunkter på att ens utsikt förändras, men klimatfrågan är större än så. För min egen privata del förändras ett av mina absoluta favoritutflyktsmål med Utpostens etablering. Men vi har ett akut behov här och nu att bygga ut våra gröna, fossilfria infrastruktur. Vi har ett akut behov, här och nu, att ställa om till ett klimatsmart samhälle för våra barns framtid.

Det håller inte att göra det någon annan gång, någon annanstans. Vi måste våga fatta även de ibland lite obekväma besluten om det ska bli någon förändring. Vi vet att både det här projektet behövs, och de längre ut, i ett samhälle som kräver allt mer el när vi går från fossilt till eldrift och vi blir dessutom allt fler människor.

Dessutom tyder all information som vi som kommunpolitiker fått till oss hittills att Utposten 1 är en ovanligt lämplig plats för vindkraft, i relation till många andra. Läs gärna den fullödiga miljökonsekvensbeskrivningen på nära 1 000 sidor som gjorts om platsen. Läs gärna yttrandet om att det inte är troligt att fisket påverkas av satsningen. Utöver det har vi kommunicerat krav med bolaget om bullernivåer, en lokal stiftelse som kan komma Hamrångebygdens och Iggöns utveckling till del, särskilda miljöhänsyn och krav om återvinning.

Tänk om fler förtroendevalda vågade fatta beslut som leder till en hållbar framtid på riktigt, även när det blåser hårt. Tänk om fler vågade stå upp även för obekväma beslut. För är vi inte tillräckligt många som vågar det, så blir det helt enkelt klimatkatastrof i stället för klimatomställning.

Miljöpartiet de gröna i Gävle kommer att rösta ja till vindkraften vid Utposten 1, och hoppas att en majoritet av Gävles politiker tänker ta ansvar för miljön och klimatet tillsammans med oss.

Therese Metz, MP

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare