Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hilletrafiken skulle enkelt kunna genomföras av linje 17

Svar till ”Vill kunna åka buss igen”: Du har helt rätt. Men du måste ha klart för dig, att de enda, som inte förstår sig på Gävles lokaltrafik, är de, som är satta att sköta den. Sträckningen av linje 3 till Stigslund är sannolikt rätt. Men det finns inget skäl att samma busslinje skall trafikera Hille.

En naturlig ändhållplats för linje 3 är i Stigslund. Hilletrafiken skulle exempelvis kunna genomföras av linje 17, vars sträckning enkelt kan förlängas norrut. Den skulle täcka den sträckning linje 3 hade från Rådhuset, före linjeomläggningen (när restiden fördubblades), utmed Norra Kungsvägen till Vattenverket och upp till Stigslund, för att fortsätta till Hille.

Hilleborna skulle få tillbaka den service de hade. Punktligheten skulle förbättras avsevärt för Hilleborna. Antalet turer till Hille skulle bli desamma som i dag, samtidigt som turtätheten mellan Rådhuset och Stigslund skulle fördubblas, utan att antalet bussar och chaufförer i arbete skulle behöva ökas. Detta under förutsättning att man saxade avgångarna från Rådhuset. Men så tänker de inte inom lokaltrafiken, för de saknar kompetens ifråga om lokaltrafik.

I stället har de tagit bort hållplatsen Nynäshallen för att linje 2 (men inte linje 4) ska komma ner från Gävle sjukhus till Rådhuset två minuter snabbare. Det angivna skälet är att korta restider är det allena saliggörande för att få Gävleborna att åka mer buss. Men det gäller uppenbarligen inte för Hilleborna.

Orsaken är att lokaltrafiken i Gävle styrs av en ofattbar arrogans mot resenärerna, eftersom inga av de föreslagna förbättringarna har genomförts. I stället försämras servicen för resenärerna, genom att exempelvis bussar passerar välbehövliga hållplatser utan att stanna, att sex bussar samtidigt skickas uppför Södra Kungsgatan, och andra dumheter, som har påpekats vid flera tillfällen.

Sven–Erik Lundberg

professor emeritus i maskinteknik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare