Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Höjda avgifter på pendlarparkeringar driver människor från kommunen

I maj i år valde vi att lämna Stockholm och bosätta oss i Gävle som så många andra för att få ett trivsamt boende i en mindre ort, men som tyvärr är märkt av brist på arbetstillfällen.

Det gör att jag med många andra valt att arbeta kvar i Stockholm och pendlar varje dag med bilen till stationen för att sedan ta tåget. Pendlarparkeringen i Gävle ligger perfekt beläget med några minuters gångavstånd till centralstationen.

Den kostade fram till 1 november 600 kr i månaden för parkeringsplats på öppen obevakad mark utan anslutning till motorvärmare. Den 1 november 2019 höjdes parkeringsavgiften till 1 000 kr. Det innebär en ökning från 6 600 kr till 11 000 kr per år. Detta för att bland annat finansiera bygget av ytterligare ett parkeringshus vid Gävle strand.

Hur tänker man här? Alla nyinflyttade till regionen tillför miljontals med skattemedel varje år. Ändå tänker man både kortsiktigt och helt utan övergripande perspektiv på vad en sån här höjning innebär.

Det måste finnas något annat sätt att finansiera sin verksamhet utan att riskera att människor väljer att flytta igen, vilket får ekonomiska följer för hela kommunen – inte bara parkeringsplatser utan affärsverksamhet, vård, skolor etcetera.

Gör om och gör rätt. Gör en rimlig höjning med 100 kr och se över er verksamhet i stället hur ni kan bli ekonomiskt smartare – utan att det drabbar pendlarna i Gävle.

Nyinflyttad pendlare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare