Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Höjningarna görs inte för att täcka ökat kapitalbehov

Replik till Scientiae fundamento: Styrelsen för Gävle Vatten AB är juridiskt ansvarig för bolaget Gävle vatten AB och fattar beslut utifrån underlag och beräkningar, däribland budgetunderlag. Underlaget går sedan vidare till Kommunfullmäktige för slutligt beslut. Alla handlingar inför kommunfullmäktiges beslut om taxehöjningen i Gävle förutom budget finns på vår hemsida.

De höjningar som görs är inte för att täcka det ökade kapitalbehovet vid investeringstillfället. utan det är för att täcka de kostnader för satsningen som investeringen medför i form av bland annat utredningar och avskrivningar. Så på din fråga angående det totala investeringsbehovet blir svaret nej, det innefattar mer.

Vi har gjort en genomlysning av verksamheten både på kort och lång sikt för att minimera den totala höjningen men också för att hitta en långsiktig stabilitet i taxans nivå. Det är också för att möta de höjningar i kostnader som kommit under de år som vi inte höjt taxan (senaste höjningen var 2015).

Tidigare hade vi ett överskott som vi använt till bland annat investering av infiltrationsanläggningar, förnyelse av ledningsnät och anpassning till lagar och krav. Bedömningen är att det inte är möjligt att säkerställa produktion och leverans av ett hälsosamt och rent dricksvatten till kunder och verksamheter samt att avleda och rena avloppsvatten (spill- och dagvatten) för att skydda hälsa och miljön om vi samtidigt sänker verksamhetskostnaderna.

Hör gärna av dig till mig om du fortfarande har frågor.

Hälsningar

Anneli Westin

avdelningschef Kund och Verksamhet Gästrike Vatten 020-37 93 00

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare